Wymagania systemu zarządzania BRC ISO 22000
Profesjonalne szkolenia BRC
Czym jest szkolenie BRC?
Szkolenie BRC to kompleksowy kurs, który pozwala uczestnikom na zdobycie szczegółowej wiedzy na temat wymagań standardu BRCGS (Global Standard for Food Safety). Program obejmuje zagadnienia związane z zapewnieniem bezpieczeństwa żywności, kontrolą jakości oraz skutecznym zarządzaniem ryzykiem w jej produkcji. Kurs BRC koncentruje się na praktycznych aspektach wdrażania i utrzymywania systemów zarządzania jakością w zgodzie z ustalonymi normami, oferując uczestnikom narzędzia niezbędne do przeprowadzenia audytów oraz oceny ryzyk w organizacji.
Dla kogo jest kurs BRCGS?
Kurs BRCGS skierowany jest głównie do wszystkich profesjonalistów związanych z przemysłem spożywczym, którzy pragną pogłębić swoją wiedzę na temat zarządzania bezpieczeństwem żywności. To doskonała opcja dla menedżerów jakości, audytorów, pracowników działów produkcji oraz osób odpowiedzialnych za zapewnienie zgodności z międzynarodowymi normami bezpieczeństwa żywności. Szkolenie jest też polecane organizacjom, które dążą do uzyskania certyfikatu BRCGS i chcą podnieść kompetencje swoich zespołów w zakresie wymaganych standardów.
Wymagania systemu zarządzania ISO 22000/BRC
-
Cel szkolenia
Celem kursu BRCGS jest przekazanie niezbędnych informacji teoretycznych i praktycznych dotyczących wymagań normy ISO 22000 obejmujące zasady GMP/GHP oraz planu HACCP jako głównych narzędzi zapewniających bezpieczeństwo zdrowotne, a także jakość żywności. Przedstawienie etapów wdrażania systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności.
-
Program
Program przewiduje sesje wykładów oraz ćwiczeń, które umożliwią zrozumienie istoty i założeń systemu bezpieczeństwa żywności, ale również jego efektywne wprowadzenie w firmie. Obejmuje on następujące elementy:
-
odpowiedzialność kierownictwa, w tym:
-
polityka bezpieczeństwa żywności,
-
cele i zadania,
-
odpowiedzialności i uprawnienia,
-
zespół ds. bezpieczeństwa żywności,
-
gotowość i reagowanie na sytuacje kryzysowe,
-
przegląd zarządzania.
-
Zarządzanie zasobami, w tym:
-
zasoby ludzkie,
-
infrastruktura i środowisko pracy.
-
Programy wstępne PRP (GHP, GMP i podobne).
-
Analiza zagrożeń i plan HACCP, w tym:
-
planowanie weryfikacji,
-
identyfikowalność,
-
nadzór nad niezgodnościami.
-
Walidacja, weryfikacja i doskonalenie systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności.
-
Dokumentacja systemu zarządzania, w tym:
-
podstawy prawne,
-
Codex Alimentarius,
-
Dyrektywy Unijne,
-
polskie przepisy prawne.
-
Uczestnicy
Szkolenie przeznaczone jest dla pracowników firm produkujących i dystrybuujących żywność: zakładów przetwórstwa spożywczego, restauracji, stołówek, barów, placówek żywienia zbiorowego, hoteli, cateringu, sklepów spożywczych oraz firm transportowych, przewożących środki spożywcze, a także producentów opakowań i materiałów opakowaniowych.
-
Wykładowcy
Prowadzący szkolenie mają wieloletnie doświadczenie zawodowe w przemyśle, produkcji żywności i auditowaniu systemów zarządzania jakością w tej branży. Są także auditorami BRC oraz ISO 22000.
-
Termin i miejsce
Szkolenie trwa 2 dni, odbywa się w przystosowanej sali szkoleniowej w okolicach Warszawy. Szkolenie ma charakter otwarty.
-
Zobowiązania organizacyjne stron
Prowadzący szkolenie zapewniają materiały szkoleniowe dla każdego uczestnika, warunki do przeprowadzenia szkolenia z odpowiednim wyposażeniem i obsługą o charakterze socjalnym. Cena kursu nie obejmuje kosztów dojazdu ani zakwaterowania. Uczestnicy otrzymują świadectwa ukończenia szkolenia.
W celu otrzymania bliższych informacji na temat szkolenia prosimy o kontakt telefoniczny lub mailowy z naszym biurem: